Illawong, Sydney CBD

Nature's Retreat

The clients brief was simple if there is such a thing with this land terrain ‘I want my daughter to be able to get married and have her reception within the garden’. The next wish was ‘The wedding is in a few months’ time’. Wow, talk about a challenge!
Before After

The Back Story

A land parcel measuring 855m2 with distant city views on the horizon. However, some 228m2 of the rear garden / land was totally inaccessible safely. 

The  let alone usable due to the land falling away by some 7.5m in height supporting large sandstone outcrops exposing persons to risk of falls, habitat for venomous reptiles and diseased trees and weed germination.

The Challenge

The challenges were:
  • Build a sustainable usable garden.
  • Allow the garden to be used as a wedding reception venue.
  • Give our client the ability to come home from a very hard and challenging career and go into the garden to stop and absorb the absolute beauty of nature and its sounds abound.
  • Physical movement of materials in and around the garden knowing of the gradient demons that just wanted to spoil the fun.

OUR SOLUTION

Immediately as you arrived at the front of the home you could see the land was not supporting any level detail falling from front to back. Going around the side of the home the lawn spilled away to a drop off edge. This drop off edge was literally that. An edge supported by rock outcrops and dead and dying tree stock. To be fair, there was a token gesture set of random sand stone steps going down abutting the back fence. This was once used to get down to what was now a rotten open shade structure.

Sometimes when entering a garden, you get an instant ‘crazy design idea’. Why crazy, well you know what your mind is telling you, but the mind’s eye is not that clear and, on this occasion, not clear was very clear. We had to provide a garden that gave a journey both visually and physically leading you to an end goal.

The rock outcrops were very dictating when it came to this design and what trees could be saved forming the potential design envelope. After many hours of solitary head scratching, wondering, exploring, waving of arms and drawing with your fingers paths of choice, a hallelujah moment was born. This moment was witnessed by my client ‘ Embarrassing’ but so exhilarating. When asked what, I simply said I know what we can do but I do not know how. It was from this and the absolute trust of the client we as a team started to create.

The garden started at the side gate as before but this time the lawn beyond was given a better level to walk through rather than feel you are running down hill and now to a well-trimmed hedge defining more beyond. Not until you got to the hedge did you look over and see the stage before you supporting boardwalks, resting spots, running water cascading over and down rock faces, bridges and a very quiet private spot at the end of the boardwalk allowing you to really feel you were a million miles away and able to read, play or sleep along with being able to observe the unique sights of the garden back up the hill.

The design at all times had to eliminate one of many aspects. The main one was the gradient. We had to at all moments allow anybody of any age to walk through the garden and not be out of breath or mentally thinking ‘Ok, I need to get down there, here goes’.

Featured In Best Homes

Landscape Designer Featured in Best Homes

From the client

Landscape Design Sydney Testimonials

Keen to work with us?

More of our work

gentle-heritage-heart-landscape-architect-sydney-4

A gentle heritage heart

Our client wanted to have a garden space that enabled both individual enjoyment, enough room for large family gatherings and to wind down after work.

VIEW PROJECT
above-it-all-landscape-design-algernon-5

Above it all

Our client knew the back of their garden was lost, unused and restrictive as a family gathering spot. It also didn’t take advantage of the distant views being that of the Georges River. A must see!

VIEW PROJECT
meditiation-landscape-designer-sydney-4

Meditation

This was a beautiful home with beautiful distant views of the waters of Port Hacking but not such a beautiful garden setting. You could say the disharmony in the design.

VIEW PROJECT
Scroll to Top

Send us a Message

We will be in touch ASAP